”Η τεράστια Δύναμη και Ενέργεια των λέξεων”

Η Δύναμη που κρύβεται πίσω από τις λέξεις…

 Οι λέξεις εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, δηλαδή αποτελούν την προφορική έκφραση αλλά και εκδήλωση της ψυχής μας άρα της εσωτερικής μας ενέργειας. Επιπρόσθετα έχουν τεράστια δύναμη, διότι έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν περαιτέρω συναισθήματα και σκέψεις καθώς μεταφράζονται από το ηλεκτρικό κύκλωμα του εγκεφάλου μέσω συνάψεων. Μια λέξη για παράδειγμα μπορεί να ξεκινήσει ή να τελειώσει έναν πόλεμο, μπορεί να μας καταδικάσει ή να μας αθωώσει, να μας σώσει ή να μας καταστρέψει, να μας αναζωογονήσει και να μας ευλογήσει σαν δροσερό καθαρό νερό ή να μας πνίξει σαν ορμητικός χείμαρρος. Είναι αρκετοί αυτοί που δεν κατανοούν την πραγματική σημασία των λέξεων, νομίζουν ότι είναι απλά, σκόρπια λόγια που τα παίρνει ο αέρας και χάνονται. Πιστεύουν πως έχουν ελάχιστη ή καθόλου δράση και επίδραση στη ζωή μας. Είναι όμως έτσι;

 Είναι άραγε οι λέξεις κάτι ασήμαντο και περαστικό που δεν αφήνει ίχνη και ενεργειακά αποτυπώματα στο Σύμπαν;  Μια λέξη κι όλα σώζονται, μια λέξη κι όλα χάνονται! Πολλές φορές ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουμε με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε προσελκύουμε ενέργειες και γεγονότα που δεν επιθυμούμε! Ενδέχεται να οδηγήσουμε τη ζωή μας στην αποτυχία! Δίνουμε, διογκώνουμε τις διαστάσεις σε θέματα προς επίλυση και δημιουργούμε προβλήματα. Δημιουργώντας όμως προβλήματα χαλάμε τη διάθεση τη δική μας αλλά και των άλλων!  Πληγώνουμε άλλους ανθρώπους. Μπλοκάρουμε την ευτυχία που τόσο επιθυμούμε στη ζωή μας.                                   Όπως λέει κι ο σοφός λαός: «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει».

Ο αείμνηστος πατέρας μου συνήθιζε να λέει: «ο κακός ο λόγος ανοίγει …τάφους»!!!

 Πραγματικά μια διαφορετική διατύπωση του ίδιου θέματος μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική επίδραση σε μια κατάσταση ή σε έναν άνθρωπο. Είναι φυσιολογικό να μην μπορούμε να ελέγχουμε διαρκώς το κατά πόσο κατάλληλη είναι η ομιλία μας, όμως είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε πως οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην ουσία δημιουργούν τον κόσμο μας.

 Προτού εκφράσουμε απόψεις και γνώμες, προτού μιλήσουμε για τη ζωή μας και για τα συναισθήματα μας, πριν απευθυνθούμε σε οποιονδήποτε συνάνθρωπο μας, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε και να προσέχουμε τι λέμε διότι τα λόγια και η επιρροή τους δεν γυρίζουν πίσω. Καταγράφονται στην συνείδηση, στο μαγνήτη του μυαλού και της καρδιάς του άλλου ανθρώπου. Καταγράφονται στο Σύμπαν. Αυτή η δράση έχει …αντίδραση! Είναι αμείλικτος ο Συμπαντικός Νόμος.  Πολλές φορές η σιωπή είναι περισσότερο χρήσιμη από την άστοχη ή ακατάλληλη και ακατάπαυστη ομιλία. Η σιωπή μια χαρά απάντηση μπορεί να είναι τις περισσότερες φορές.

 Κάνοντας εμείς μια γόνιμη αυτοκριτική, δημιουργούμε προϋποθέσεις επιτυχίας και μειώνουμε σημαντικά την άσχημη επιρροή που θα μπορούσαν να έχουν οι λέξεις στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων. Μην υπόσχεσαι όταν νιώθεις ενθουσιασμό Όταν πετάς στα σύννεφα και νιώθεις ότι ο κόσμος σου ανήκει, όταν βιώνεις μία θετική φάση της ζωής, πολλές φορές η γλώσσα σου τρέχει με υπερβολική ταχύτητα. Αυτό έχει ως συνέπεια να κάνεις υπέρ αισιόδοξες δηλώσεις, να μοιράζεις υποσχέσεις και να δημιουργείς προσδοκίες. Σε περίπτωση που δεν υλοποιήσεις τις υποσχέσεις σου και δε κρατήσεις τον λόγο σου, τότε οι προσδοκίες αυτές μετατρέπονται σε απογοήτευση και πληγωμένα αισθήματα, γιατί κανείς μας δεν θέλει να διαψεύδονται οι προσδοκίες του. Η σοφότερη τακτική είναι να μην εκδηλώνεις τις στιγμιαίες προθέσεις σου χωρίς να έχεις υπολογίσει τις συνέπειες, καθώς είναι σαν να δίνεις μια επιταγή δίχως αντίκρισμα. Αξίζουμε όσο και ο λόγος μας λέω πολύ συχνά στους μαθητές Ευ Ζην και στις συνεδρίες μου γενικότερα. ΕΙΜΑΣΤΕ οι επιλογές μας δηλώνω συχνά στον γραπτό μου λόγο.

 Θέλει προσοχή λοιπόν. Πράξε περισσότερα από ότι θα περίμενε κάποιος χωρίς ανούσιες υποσχέσεις ή μεγάλα λόγια και εξέπληξε τον ευχάριστα. Μην αποφασίζεις όταν νιώθεις στεναχώρια (είσαι στα κάτω σου και η συνομιλία σου με τη ψυχή σου, τον εαυτό σου κινείται σε χαμηλές πτήσεις).

 Σε αρκετές περιπτώσεις η ζωή μας φαίνεται λίγο πιο άσχημη απ’ ότι μπορεί να είναι. Η φιλοσοφία της ζωής κρύβεται σε μία και μόνο λέξη: απλότητα. Εμείς οι άνθρωποι λόγω της ατελούς φύσης μας την κάνουμε δύσκολη. Με τους χειρισμούς μας, τις πράξεις μας, τα λόγια μας! Αυτό συμβαίνει όταν την βλέπουμε μέσα από ένα αρνητικό και απαισιόδοξο πρίσμα, χρησιμοποιώντας μια μορφή σιωπηλού εσωτερικού διαλόγου που μας δημιουργεί στεναχώρια και πολλά άλλα αρνητικά και δυσάρεστα  συναισθήματα. Καθώς πληγωνόμαστε από αυτή την οπτική προσπαθούμε να την ανατρέψουμε παίρνοντας κρίσιμες αποφάσεις που έχουμε την αίσθηση ότι θα μας επαναφέρουν στον «ίσιο δρόμο», στη σωστή πορεία. Τέτοιου είδους αποφάσεις έχουν ελάχιστο ή καθόλου αντίκτυπο επειδή ακριβώς η βάση τους είναι το πρόσκαιρο αρνητικό πρίσμα από το οποίο βλέπαμε τη ζωή. Μόλις η συναισθηματική μας κατάσταση αλλάξει και η ηρεμία, ψυχραιμία άρα αρμονία και ισορροπία επανέλθουν, αυτόματα όλες οι αποφάσεις που πήραμε και όλες οι σκέψεις που κάναμε θα δώσουν τη θέση τους σε διαφορετικά σενάρια με μια διαφορετική κατάληξη για μας.

 Όταν νιώθεις άσχημα κάνε ότι μπορείς για να αλλάξεις τη συναισθηματική σου κατάσταση. Το δικό σου εσωτερικό μικρόκοσμο. Κάνε τον εαυτό σου σύμμαχό σου και όχι εχθρό σου. Ο κόσμος θα σου φαίνεται καλύτερος. Μην παίρνεις ανούσιες αποφάσεις. Μην απαντάς όταν νιώθεις θυμό. Γιατί; Διότι σε έχει βάλει η κατάσταση ή ο άλλος άνθρωπος σε ειδική ψυχολογία. Όταν βρίσκεσαι σε ένταση και βάλλεσαι από παντού, όταν νιώθεις θυμό και έχεις άγριες διαθέσεις, σχεδόν ποτέ δεν εκφράζεις τον πραγματικό σου εαυτό.

Το ερώτημα μου λοιπόν είναι: ποιον εαυτό εκφράζεις; Η απάντηση είναι: τον χειρότερο σου εαυτό!

 Ο άνθρωπος μπορεί να είναι «άγγελος» ή «αγρίμι» ανάλογα με την συναισθηματική του κατάσταση. Τη ψυχολογική του κατάσταση. Η ψυχολογία όμως είναι το κλειδί σε όλα. Στα πάντα! Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις συμπεριφορά βάσει σκέψεων και συναισθημάτων! Καθώς λοιπόν βρίσκεσαι «εκτός εαυτού» κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Να ηρεμήσεις.  Δε χρειάζεται να απαντάς σε όλους όσοι σε προκαλούν και μην πεις πράγματα για τα οποία θα  μετανιώσεις αργότερα. Σαφώς, η θεωρία είναι πιο εύκολη από ότι η πράξη, όμως για να περάσεις από την θεωρία στη πράξη πρέπει να προσπαθήσεις! Αξίζει η ουσία την προσπάθεια.

 Μίλησε την κατάλληλη στιγμή. Σε πολλές των περιπτώσεων «μασάμε» τα λόγια μας και εσωτερικεύουμε τα άσχημα συναισθήματα που προκύπτουν από την απροθυμία μας να εκφραστούμε την κατάλληλη στιγμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύουμε την αρνητική σκέψη, τον θυμό, την οργή, την αγανάκτηση, όλη την αρνητική και τοξική ενέργεια σαν απόστημα που είναι θέμα χρόνου να σπάσει  με απρόβλεπτες συνήθως συνέπειες. Οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάσταση, υπάρχει πάντα ένας κατάλληλος τρόπος έκφρασης που αφενός θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και αφετέρου θα μας γεμίσει με αυτοπεποίθηση και θα διώξει οπωσδήποτε τα οποιαδήποτε άσχημα, αρνητικά, δυσάρεστα συναισθήματα.

 Αρκετοί άνθρωποι μπερδεύουν την ευγένεια με την αφέλεια, τη καλοσύνη και έτσι απλά σιωπούν. Προτείνω  εσύ να εκφραστείς με ειλικρίνεια αλλά με ήρεμο και κατάλληλο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή και κέρδισε ουσιαστικά τις εντυπώσεις αλλά και την ζωή σου. Ζωή και θάνατος είναι στην εξουσία της γλώσσας μας λέει η Αγία Γραφή (Παροιμίες 18,21). Χρησιμοποίησε σωστά με τρόπο κατάλληλο τις λέξεις και εκείνες θα γίνουν σύμμαχος σου και θα σου προσφέρουν μια καλύτερη ζωή.

Μαρία Ζώη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*